Jeg er selv passiv investor og det er de fleste omkring mig også. Så hver gang jeg læser en tekst eller taler med nogen om investering, er det typisk pro passiv investering og kontra aktiv investering.

Men lad os da se, om aktiv investering ikke alligevel har nogle fordele!?

Afgrænsning – hvad er aktiv investering

Det er nok en god ide at starte med at sige, hvad aktiv investering egentlig er. Eller i hvert fald, hvordan jeg forstår det.

Aktiv investering er det modsatte af passiv investering. Passiv investering, ifølge Sharpe, er at følge det globale indeks 1 til 1. Du kan eventuel læse mere her.

Aktiv investering er tilsvarende alt det andet.

At følge et dansk indeks er eksempelvis aktiv investering, fordi man aktivt plukker et indeks ud af det globale indeks. Det kalder man indeksplukning. Men aktiv investering er også, at plukke bestemte aktier, eksempelvis fordi man tror, at de har et større vækstpotentiale end markedet som sådan. Det kalder man aktieplukning.

Set fra et økonomisk standpunkt virker argumenterne til fordel for passiv investering overvældende. Men det økonomiske standpunkt er jo ikke det eneste.

Det moralske synspunkt

Finans.dk skriver allerede i 2016, at unge investorer går meget op i etisk investering. Mere end de ældre. Det gør jeg jo bl.a. lidt selv (læs mere).

Grøn energi

Men hvad er mulighederne for en passiv investor? Streng taget er der ingen. At plukke et bestemt sæt af aktier, fordi de hører til moralsk gode selskaber er netop aktieplukning og dermed aktiv investering. Tilsvarende er investering i et bæredygtigt indeks (det jeg gør), indeksplukning og dermed også aktiv investering.

Men er det ikke alligevel et fornemt formål at investere bæredygtigt?

Problemet med bæredygtige indekser er, at man ikke selv er herre over hvilke aktier, der er i indekset.

Det indeks jeg investerer i, Dow Jones Sustanability Index, har eksempelvis Nestlé blandt de 3 største positioner. Det vil mange mene er helt forkert, fordi Nestlé netop har fået megen omtale for det modsatte. Problemet er, at selskaberne selv får lov til at deltage i selektionsprocessen. En del af processen er eksempelvis, at udfylde et spørgeskema, som virksomhederne selv får lov til at udfylde.

Så hvis man virkelig går op i det etiske, så skal man plukke nogle enkelte aktier og det bliver bestemt ikke large caps, for den mængde data kan man simpelthen ikke overskue.

Lad os bare for god ordens skyld nævne, at man herved også markant øger risikoen for økonomiske tab.

Det læringsmæssige synspunkt

Et andet positivt biprodukt af aktieplukning er, at man kommer i nærmere kontakt med virksomhederne. Man lærer at læse og forstå deres rapporter og deres forretningsmodel.

graduation hat

Først da jeg købte mine forbandede Adidas aktier, som nu heldigvis er solgt igen, gjorde jeg mig umage for at forstå, hvordan Adidas egentlig tjener penge, hvem deres CEO er, og hvordan sådan en årsrapport ser ud.

Så hvis man ser investering som en investering i ens uddannelse, så er aktiv investering heller ikke nødvendigvis en dum ide. Det kan da godt være, at man får noget ud af det, hvis man eksempelvis selv vil blive entreprenør.

Hertil vil jeg dog knytte to kommentarer.

For det første kræves det naturligvis ikke at være aktiv investor, at læse årsrapporter eller forstå forretningsmodellen. Det har alle adgang til. Men at være aktiv investor lægger selvfølgelig mere op til det. Som passiv investor læner man sig typisk bare tilbage ens lænestol eller gør noget helt tredje.

For det andet tænker jeg, at det er vigtigt at forstå forskellen mellem at kunne forstå en forretningsmodel og en årsrapport og at kunne udlede fremtiden af det. Først nævnte er svært, men muligt. Sidstnævnte er en umulighed. Det kan være, at vi har lært, hvad Adidas har tjent deres penge med, men ved vi også, om det samme koncept også virker om 5 år? Der skal jo bare komme en anden producent, der producerer pænere tøj til en lavere pris og så får Adidas allerede vanskeligheder.

Det kan være sjovt at være aktiv investor

Vi er alle sammen forskellige og derfor er det også forskellige aktiviteter, der gør os glad. Det er da bestemt ikke udelukket, at nogle synes det er sjovt at analysere aktier og aktieselskaber.

på arbejde

Her må man da blankt indrømme, at selve det at investere passivt er røvkedeligt. Det er jo nærmere inaktivitet end at det er aktivitet. Så hvis man får glade ud af at være aktiv investor, så skal man da have lov til det.

Selvfølgelig skal man ikke udelukkende følge sine drifter, men også bruge fornuften, men det er lige som med cola eller pizza. Det er ikke et glas cola, eller et stykke pizza, der er usund. Det er for meget af det, der er usund.

På samme måde skal man ikke bare gå i gang med at bruge aktier som lottokuponer og udsatte sig for al for store risici, bare fordi det er sjovt. Men hvis aktieplukning er en hobby, og man gør det med omtanke (læs: ikke alle æg i en kurv og hold omkostningerne nede), så skal man da have lov til det.

Eller ikke?

Er der flere fordele?

Nu har jeg nævnt 3 fordele, som jeg selv kunne komme i tanke om, men er der måske nogle jeg har overset? I så fald er du mere end velkommen til at supplere i kommentarfelten nedenunder.

Jeg glæder mig i hvert fald til at læse dine indspark.

Finansfilosoffen.dk