5 fejl som gør at du aldrig bliver rig – begår du nogle af de fejl, som Robert Kiyosaki skriver om i Rich Dad Poor Dad? Læse videre for at finde det ud.

1.      Du bliver uddannet til en flittig medarbejder

”All of my uncles and my aunts, my grandfather and my father and my mother, they all went to school, but they are still poor. So I knew, there was something missing in school” – Robert Kiyosaki (Rich dad poor dad)

Der er noget alvorligt galt med skolesystemet. I skolen lærer du mange fine ting. Du bliver klog og opdraget til at arbejde hårdt. Men du lærer desværre ikke at forvalte dine penge. Du bør egentlig lære, hvordan du kan lade penge arbejde for dig. Men i stedet for lærer du netop det modsatte, nemlig hvordan du kan arbejde for penge.

Du får godt nok en højere timeløn ved at blive højtuddannet, men din løn er begrænset da det er begrænset hvor mange timer du kan arbejde.

Rige mennesker har lært at opbygge virksomheder, hvis medarbejdere arbejder for dem. De har også lært, hvordan de kan lade penge arbejde for dem ved at investere. Det er derfor, de er rige.

2.      Du bruger dine penge først og sparer til sidst

Du får din løn, og det første du gør er at du tager i byen i den efterfølgende weekend eller spiser ude. Du køber nyt tøj, et TV eller et eller andet dyrt på afbetaling. Du skal selvfølgelig altid have den nyeste telefon etc.

Kun hvis du sidst på måneden har penge til overs, lægger du dem på en opsparingskonto. Men som regel er der ikke noget til overs. Og når der er noget til overs, jamen så bruger du pengene bare i den efterfølgende måned op.

Rige mennesker, derimod, gør det omvendte. De sparer eller investerer først og lever af resten. Så snart pengene kommer ind på deres konto bliver de lagt på en opsparingskonto eller investeret. ”Pay yourself first”, som de siger.

3.      Du kender ikke forskellen mellem aktiver og passiver

”Rule One. You must know the difference between an asset and a liability, and buy assets. If you want to be rich, this is all you need to know. It is Rule No. 1. It is the only rule.” – Robert Kiyosaki (Rich dad poor dad)

Du kender ikke forskellen mellem aktiver og passiver. Du køber en ny bil og mener at det er en aktiv, men det er en passiv. Du køber et hus i udkanten og tror at det er en aktiv, mens det i virkeligheden er en passiv. Du kender simpelthen ikke forskellen.

Men forskellen er simpel. En aktiv putter penge i din lomme, mens en passiv tager penge ud af din lomme. Ved at købe passiver sørger du for, at penge jævnligt bliver taget ud af din lomme. Ved at købe aktiver sørger du for, at penge jævnlig kommer ind i din lomme. Er aktiver ikke et genialt koncept?

4.      Du arbejder for dine penge og ikke omvendt

Du tager på arbejde fra kl. 9 til 16 for at tjene en løn. Måske arbejder du endda længere end det. 50, 60 eller 70 timer ugentligt. Men din arbejdstid er begrænset uanset hvor flittigt du er. Du skal sove, spise og ikke mindst også restituere mentalt.

Rige mennesker lader deres investerede penge arbejde for dem 24/7. De får huslejer, renter fra obligationer, udbytter fra aktier mm.

Sandsynligvis er det dig, der arbejder for dem. Enten arbejder du for at betale husleje til dem, eller også arbejder du i en af deres virksomheder.

De forvalter mest af alt deres penge eller stifter nye virksomheder.

5.      Du gør ikke følgende for at blive rig:

  • Du investerer ikke i aktier
  • Du investerer ikke i obligationer
  • Du ejer ikke nogle indkomst-generende ejendomme
  • Du investerer ikke i fonde

Som sagt mange gange før: Rige mennesker investerer for at skabe et kredsløb, der igen og igen putter penge (renter, udbytter, huslejer etc.) i deres lommer.

Du tror du ”investerer” når du køber et hus eller en ny bil. Men i virkeligheden gør du netop det modsatte. Du skaber et kredsløb, som igen og igen tager penge ud af din lomme.

Afsluttende kommentar:

Rich Dad Poor Dad er en genial bog og for mig at se et must-read for alle, der har en ambition om at blive rig. Bogen er meget kontroversielt skrevet og jeg er ikke nødvendigvis enig i alle hans synspunkter på livet og arbejde. Og alligevel synes jeg, at Robert Kiyosaki kommer med nogle rigtig gode pointer og ideer (bl.a. dem ovenover). Bogen er let at forstå og hurtigt læst.

Hvis du vil give Robert Kiyosakis bestseller en chance, kan du få et eksemplar via min affiliate link her. Så får jeg en (meget lille) provision og du lærer 100% noget om at blive rig. 😉 Min provision betyder selvfølgelig ikke, at bogen bliver dyrere for dig!

Jeg har i øvrigt lige skrevet et andet indlæg om hvordan man bliver investor. Se her.

Hvis du kunne lide dette indlæg, ville jeg glæde mig over et like på min facebookside. På den måde får jeg en større rækkevidde mens du ikke længere går glip af nye indlæg.

Finansfilosoffen.dk