… påstår mange at vide. Passer det?

Jeg ser for tiden et stigende antal blogindlæg, videoer og nyhedsartikler der påstår, at en ny finanskrise er på vej. At den kommer snart. Men hvad menes der egentlig med finanskrise? Og hvornår er snart? Det skrives sjældent, og det af god grund. Jo færre detaljer man nævner desto større er sandsynligheden for at have ret. Når man bare formulerer sig vag nok, kan man efterfølgende altid påstå, at ”det var det jeg mente” og dermed fremstille det som om man havde ret.

Næste gang nogen spår den næste finanskrise så bed dem om at komme med et konkret drawdown og en konkret dato. Allerede her vil de fleste indrømme at det er en fuldstændig umulig opgave. Til syvende og sidst er der for mange tilfældigheder, der kan afgøre om en krise opstår eller ikke opstår. Og nogle gange er vi fuldstændig uvidende om en vigtig faktor. Den kommer så at sige ud af det blå. Det kaldes også for ”Black Swan Event”. I lang tid antog man at alle svane er hvide. Det kom som en kæmpe overraskelse da man for første gang så en sort svane. Med en gang påtrængte sig en forandret verdensanskuelse. Det viste desuden hvor farligt det er at slutte fra enkle tilfælde til universelle love. (Der findes en, to, tre hvide svaner. Derfor er alle svaner hvide.) I mange tilfælde er denne slutningsform (den induktive) den eneste mulighed vi har, men det gør den på ingen måde bedre. Det betyder også, at den næste finanskrise ikke nødvendigvis opstår af de samme grunde som den sidste.

Hvorfor ser vi så mange krisefortællinger?

Nogle af dem skyldes med sikkerhed bare at nogle bloggere mangler noget at skrive om, sådan har jeg det jo også en gang i mellem. Andre skyldes sandsynligvis nogle skribenters sensationslyst eller overvurdering af egne evner. Man får alligevel stor opmærksomhed hvis man rammer plet – om det nu skyldes held eller færdighed (sidstnævnte synes udelukket af videnskaben). Men der findes også en stor gruppe krisefortællere der tjener godt på det. De tjener eksempelvis på hver en transaktion (Køb! Sælg! Køb! Sælg!). Eller også sælger de produkter der skal sikre en mod kriser. Når du næste gang læser en krisefortælling, så spørg: qui bono (hvem får noget ud af denne fortælling)? Profiterer skribenten/taleren eller dens virksomhed? I så fald udgør det en kæmpe interessekonflikt som skal få dine alarmklokker til at ringe.

Det vil naturligvis være naivt at tro at der ikke kommer flere finanskriser, men det er mindst lige så naivt at tro at nogen på pålidelig vis er i stand til at forudse dem. Forbered dig på at den næste krise kommer, men accepter at du ikke ved hvornår den kommer, hvor hård den bliver og hvor længe den varer ved. Det er selvfølgelig op til en hver selv at bruge sin tid på at spekulere over det ene eller det andet, men det er med sikkerhed ingen produktiv aktivitet.

På den anden side må man dog formode at der findes et stort publikum til krisefortællingerne. Ellers ville der ikke år efter år fortælles så mange af dem. Tilsyneladende bevæger de stadigvæk investorer til at købe og sælge. Det skal stoppe, det koster blot mange penge! Og derfor skriver jeg dette indlæg.

Accepter at krisen kommer og at du ikke ved hvornår

Som sagt findes der ikke nogen ekspert der på pålidelig vis kan forudse den næste finanskrise. Nogle prøver at give os det modsatte indtryk ved at udtale sig så vagt, at de efterfølgende altid kan sige ”se, jeg havde ret”. Andre gentager ”nu kommer krisen” år efter år indtil de på et tidspunkt kan sige ”se, jeg havde ret”.

Men hele mit opråb ville jo være forgæves hvis ikke der var nogle positive konsekvenser vi kan drage ud af denne uvidenhed. Finanskriser kan ikke forudses, og hvad så? Lad være med at handle på baggrund af krisefortællinger. Hvis du virkelig vil læse dem, så brug dem som noget underholdning. Men inderst inde mener jeg, at man i princippet bør springe dem over og læse noget andet i stedet for, en roman for eksempel. (Så ser vi også muligvis færre krisefortællinger i fremtiden.) En anden konsekvens af at ingen ved hvornår den næste krise kommer, og hvordan den kommer til at se ud, er, at vi ikke selv skal bruge tid på at spekulere over det. Brug hellere tiden med din familie, på dit arbejde eller med din hobby. Der er kun en ting at gøre før, under og efter en krise: intet. Bliv ved med at investere som du hidtil har gjort – forhåbentlig passivt og med jævne mellemrum.

Husk at like min facebookside.

Finansfilosoffen.dk