Jeg kom lige i tanke om et fif som jeg på et tidspunkt opsnappede i en youtube-video. Det vil jeg gerne dele med jer, inden det igen går lidt i glemsel. Måske kender i det, måske kender i det ikke.
Fiffet som jeg kalder ’forsinket belønning’, består ganske enkelt af at vente med at øge sine omkostninger når ens indkomst stiger.
Den første løn på kontoen efter uddannelsen eller en lønforhøjelse, frister ofte til at give den lidt mere gas. Det skal fejres. Og naturligvis skal man også nyde den nye rigdom. I stedet for kyllingebryst fås der nu oksebøffer. I stedet for Fiat Punto står den nu på BMW 3er.
Det gør naturligvis, at ens opsparingsrate ikke bliver større. Og måske er det også fair nok. Ikke alle stræber mod en 60-70% opsparingsrate.
En mellemvej kunne dog være at forsinke at tilpasse sine forbrugsvaner til det nye lønforhold. At man eksempelvis fortsætter at leve præcist som før i de næste 6 måneder og først derefter øger sine udgifter.
På den måde går der 6 måneder hvor man kan investere betydeligt flere penge, og derefter belønner man sig ved at give sig lov til øget forbrug.
Thomas fx har hidtil fået udbetalt 20.000 kr. om måneden, men efter en god lønforhandling får han fremadrettet 22.000 kr. Hans udgifter har altid ligget omkring 15.000 kr. og de resterende 5.000 kr. har han investeret. Da han nu fik lønforhøjelsen, investerede han de næste 6 måneder 7.000 kr. i stedet for 5.000 kr., mens han ikke øgede udgifterne. Det gav ham 12.000 kr. ekstra på depotet. Først efter de 6 måneder belønnede han sig selv ved at øge sine daglige udgifter. Nu tager han lidt oftere på restaurant.
Det smarte ved dette kneb er at det virker både når man i forvejen sparer 60% op, eller når man kun sparer 10% op.
Man udskyder simpelthen tidspunktet, hvor man hæver sin levestandard, og på den måde kan der over et tidsrum opspares lidt ekstra lommepenge (læs: penge til investering).
Når jeg bliver færdig på studiet regner jeg i hvert fald med at anvende metoden henover et par måneder. Når jeg har kunnet leve af 6.500 kr. indtil nu, så kan jeg nok også overskue et par måneder mere. Men dermed ikke sagt, at der ikke også er nogle sjove ting som jeg ser frem til.
Husk som altid at like facebooksiden hvis du ikke har gjort det endnu.
Finansfilosoffen.dk
Hej Jan-Lucas
Rigtig fint fif – som jeg er sikker på, at mange kan efterleve.
Som du selv siger: hvis man kan klare studietiden på en begrænset indkomst, så burde et halvt år ekstra ikke være noget problem. Og desto mere grund er der til at forkæle sig selv bagefter.
Jeg er i hvert fald lige blevet færdiguddannet og har ikke planer om at øge mit forbrug lige foreløbig.
Hej Signe
Det er jeg glad for at høre og god vind med dit fortagende. 🙂
Glæder mig selv til når jeg bliver færdig på uni og tjener noget mere.
Mvh. Jan
Hej Jan-Lucas,
Så tror jeg du vil finde et indlæg jeg skrev tidligere på året interessant: https://www.frinans.dk/skumfiduseksperimentet/
Det handler om skumfiduseksperimenter tilbage i 1960’erne 🙂
/Sune – Frinans
Hej Sune
Det vil jeg kaste mig over når jeg har tid senere i dag. Mange tak. 🙂
Hilsen
Jan
Godt indlæg.
Jeg holder selv meget af 50/50 metoden. Halvdelen af lønforhøjelsen går til opsparing og investering, den anden halvdel til forbrug.
Dog kan dette forringe ens købekraft, hvis man i perioder får en lønforhøjelse, som ikke er mindst det dobbelte af inflationsnvieauet.
Hej Peter
Tak for kommentaren. Din løsning lyder også som en rigtig fornuftig løsning. Tak for indsparket!
Hilsen, Jan