Jeg har for nyligt investeret 5.000 kr. i crowdlending-platformen Mintos (reklamelink).

Mintos overview

Vil du vide hvorfor, hvilke udfordringer jeg har mødt og forbeholdt jeg har, så læs videre.

Derfor har jeg investeret i Mintos

Investeringen i Mintos er både en diversificering af min nuværende portefølje og muligheden for at lære om noget nyt – crowdlending.

Desuden lokker Mintos med høje afkast og muligheden for jævnlige udbetalinger.

At det netop er blevet Mintos og ikke en anden crowdlending-platform skyldes så nok en god markedsføring. De har i hvert fald meget præsens på nettet og får stor opbakning af andre investorer.

Hvad er crowdlending

Det er det måske på sin plads at sige et par ord om crowdlending først. Hvis du er bekendt med konceptet, kan du roligt springe dette afsnit over. Ellers kommer det heller ikke til at vare lang tid.

Crowdlending, fra ’crowd’ (folkemængde) og ’lending’ (långivning), er processen, hvor flere privatpersoner låner penge ud til andre privatpersoner eller virksomheder. Det kaldes også nogle gange peer-2-peer lending, peer-to-peer lending, eller P2P lending, da långivningen som regel foregår mellem to ’peers’ (ligemænd). De lånte penge betales tilbage inklusive renter.

Tanken bag crowdlending er at muliggøre kreditter for personer, der ikke har muligheden at få en kredit hos banker.

Mintos

Mintos blev grundlagt i 2015 og er siden vokset eksponentielt. De kalder sig selv for verdens største markedsplads for kreditter.

På deres hjemmeside kan man se en masse udmærkelser, som de har fået: bl.a. ’People’s Choice Award’, ’Alternative Finance Platform of the Year (Europe)’ eller ’The One to Watch’. Der vises også billeder af deres medarbejdere, og eftersom jeg har set en tysk youtuber og investor være tilstede og interviewe forskellige medarbejdere, virker det ikke til at være et eller andet scam. Det kunne man jo ellers godt tro, når der tales om renter op mod 14,5%.

Mintos return

I alt investerer over 50.000 investorer over 550.000.000 € via Mintos til en gennemsnitlig årlig rente på 12%.

Mintos fungerer på den måde, at investorer kan investere penge i kreditgivere, som så giver dem videre til deres kunder (kredittagere). Som investor kommer man altså ikke direkte i kontakt med dem, der låner pengene.

Mintos how it works

Tilmelding og investering

At oprette en konto hos Mintos er intet problem. Det er nemt og går hurtigt.

For danskere er det oplagt at overføre det beløb man ønsker at investere til SEB. På den måde skal man ikke betale 20 kr. i gebyr. Men pas på, du må ikke glemme anvendelsesformål. Det gjorde jeg, og så tog det ekstra tid at komme i gang.

Det skal dog siges, at Mintos’ kundeservice har været meget hjælpsom og enormt hurtigt til at svare på mine spørgsmål. Det skal de have ros for.

Det første ’problem’ opstod, da jeg ville investere. Da jeg havde overført til SEB for at spare gebyret, endte jeg med at have danske kroner på min Mintos konto. Desværre var der dog ingen, der ville låne danske kroner. Jeg skulle altså bytte pengene. Det går megahurtigt og er igen total simpelt. Men det koster 25 kr.!

Jeg valgte så, at bruge ’Auto Invest’ hvorved investeringen kan automatiseres. Man sætter bare flueben ved de indstillinger man ønsker, bekræfter og så går det hele i gang. Bl.a. skal man vælge de typer lån man vil investere i, hvor stort et beløb man vil investere ad gangen, hvilke kreditgivere man ønsker, om man ønsker ’Buy-back garanti’, om pengene skal geninvesteres og, om man ønsker at diversificere sin investering blandt de forskellige kreditgivere. For at diversificere yderligere, valgte jeg kun at investere mellem 10 og 12 € per kredit. På den måde bliver min investering spredt over mange forskellige kredittagere.

Mintos auto invest

Kort tid efter jeg bekræftede indstillingerne, var 2/3 af mine penge investeret.

Så vidt jeg kan forstå, har Mintos også et sekundært marked, hvor man kan sælge sine lån videre, hvis man ikke længere ønsker at have dem. F.eks. hvis du har givet nogen en kredit for en virksomhed med flere års løbetid. Ønsker du ikke længere at være bundet til kreditten, kan du sælge den videre til en anden investor.

Risici

Jeg må indrømme, at jeg ikke har læst op på risiciene ved crowdlending eller Mintos. Men jeg har selvfølgelig gjort mig mine egne overvejelser.

Hvad, f.eks., hvis Mintos går konkurs? I så fald sørger Mintos’ bobestyrer for, at give eftersynet af alle kreditter og investeringer til en passende manager. Men hvad præcis betyder det? Fortsætter denne manager så Mintos’ arbejde? Eller udleverer han alle aftaler med de forskellige kreditgivere, så at vi investorer selv må sørge for at få pengene fra dem?

hvad hvis Mintos går konkurs

Det næste spørgsmål er selvfølgelig, hvad der sker, hvis en af kreditgiverne går konkurs. I så fald er vi som investorer nødt til at stole på, at Mintos gør en indsats for at få så mange penge tilbage som muligt. Som jeg dog har hørt er Mintos meget god til at kommunikere med os investorer om alt dette.

Mintos kreditgiver konkurs

Det største spørgsmålstegn for mig er dog, hvad der sker i en finanskrise. Hvilke tab fører det med sig? Holder ’Buy-back garantien’ stadig der?

Da både crowdlending og Mintos først blev skabt efter den sidste finanskrise, er der ingen erfaring med det.

Af netop denne grund har jeg også valgt, kun at investere et meget lille beløb i crowdlending. Jeg ser det lidt som en gamble, ligesom andre gambler med kryptos.

Etiske forbeholdt

Som det sidste, vil jeg komme ind på mine etiske forbeholdt ift. crowdlending og Mintos.

Man skal bare se en episode Luksusfælden og så kan man se hvor meget uheld kviklån kan volde. Vil jeg støtte det? Nej. Vil jeg derimod støtte nogen, der ønsker at bygge en virksomhed op? Meget hellere det. Men desværre kan man aldrig rigtig se, hvad eller hvem pengene går til. Man er nødt til at stole på at kreditgiveren kun giver kreditter til folk, der handler ansvarligt.

Her synes jeg, at Mintos har et moralsk ansvar overfor kredittagerne, da disse påvirkes af Mintos’ forretning. Men det tager Mintos ikke rigtig højde for.

De stoler også blot på at kreditgiveren kun giver kreditter til ansvarlige mennesker. Begrundelsen er, at kreditgiverne har en interesse i at få pengene tilbage.

Men da vi alle har set en gang Luksusfælden, ved vi, at dette desværre ikke altid er tilfældet.

Helt konkret ville jeg ønske, at Mintos selv tog stilling og ansvar i stedet for bare at give det videre til kreditgiverne. På den måde ville Mintos kunne påvirke kreditgiverne til at være ansvarligt i omgang med deres kunder og forbedre hele branchens rygte.

Hvad tænker du om det?

Hvis du kunne lide indlægget ville du gøre mig en tjeneste ved at like min facebookside. På den måde får jeg en større rækkevidde og du får besked når jeg har et nyt indlæg klar til dig.

Finansfilosoffen.dk