Mit første sparetip var at tjekke din forsikring for at se, om du nyder det bedste tilbud. Ifølge FINDFORSIKRING (affiliate link) sparer deres kunder i snit 2.700 kr., hvilket er en god slat penge i mine øjne. Du må gerne læse min artikel her, men nu skal det handle om noget andet, nemlig indkøb.

Spar 10.000 kr. per år på indkøb

Når du synes, at 2.700 kr. er en god slet penge, må du jo synes, at 10.000 kr. er en kæmpe slat penge. Men det er cirka det beløb, som jeg i gennemsnit sparer hvert år ved at planlægge mine indkøb.

Første gang jeg lavede et budget, kunne jeg se, at min kæreste og jeg tilsammen brugte 4.200 kr./måned på indkøb. Det er ikke en gang så meget, taget i betragtning, at det inkluderer samtlige produkter vi køber i supermarkeder (også f.eks. barberblade), restaurantbesøg, fast food, kantinemad, cafeer, byture etc.

Men siden da har vi formået at skrue vores indkøbsbudget ned til omkring 3.300 kr./måned, stort set uden at give afkald på noget. Alene i denne position har altså gemt sig 900 kr., som direkte kan investeres via en månedsopsparing.

Det eneste vi har gjort, var at planlægge vores indkøb.

Hvis du nu tror, at det er fordi vi går til 11 forskellige supermarkeder for at jagte tilbud, så må jeg skuffe dig. Faktisk kører vi altid kun til én, og det er Netto. Det kunne dog også have været en anden discountbutik.

Lav en madplan

Én gang om ugen laver vi en madplan til hele den efterfølgende uge (7 dage). Vi tjekker kort hvilke dage vi spiser sammen, hvilke dage vi skal have madpakker med, hvilke dage vi måske spiser ude eller har gæster og så bliver vi enige om, hvad der skal spises.

indkøb

Som regel siger vi ikke dag 1 = X, dag 2 = Y osv., nej, vi køber til 7 dage og så bestemmer vi oftest spontant, hvilken af retterne vi vil spise den pågældende dag. Så opretholder man lidt spændingen 😊.

Nogle gange tjekker vi også tilbudsavisen online for at se, om der er nogle tilbud, der frister os. Men det er langt fra altid.

Skriv en indkøbsseddel

Når du har lavet madplanen er det næste skridt logisk nok, at skrive tingene ned. Ellers glemmer du dem. Men indkøbssedlen har også en anden, en økonomisk hensigtsmæssig effekt. Med en indkøbsseddel i hånden har man en plan man kan handle efter og det sparer tid og penge.

indkøb

Supermarkeder er nemlig rigtig dygtige til at placere deres produkter. Det er jo sådan de tjener (flere) penge. Når man altså spiller spillet efter deres regler bruger man nok flere penge end man ønsker. Når man derimod har en ”slagplan” kan man spille spillet efter sine egne regler.

Af samme grund handler vi også kun én gang om ugen: jo mere sjældent vi handler, jo mere sjældent bliver vi ”snydt” af supermarkeder og køber unødvendige ting.

Tjek tilbudsavisen, men…

I de tilfælde, hvor vi tjekker tilbudsavisen og finder noget vi kan lide, skriver vi det også gerne i større mængder ned. Forudsat, at det holder sig over en længere periode eller at det kan fryses ned. At spilde mad er ikke kun dårligt for miljøet, men også penge smidt ud af vinduet. Men man kan også hurtigt blive grebet af de ’gode’ tilbud. Man kan nemt komme til at købe noget (dyrt), som man måske ellers ikke ville købe f.eks. noget lækkert kød, som er sat ned, men måske ikke er helt nødvendigt. Derfor køber vi som udgangspunkt kun varer på udsalg som vi også køber normalt.

Genbrug indkøbsposer

Det lyder næsten latterligt, at give poser en egen overskrift, men genbrugen af indkøbsposer er for mig noget af det vigtigste overhovedet. Primært fordi de skåner miljøet, sekundært fordi det skåner pungen.

Jeg er i det hele taget ikke en stor fan af plastikposer og prøver at undvære dem hvor jeg kan. Og hvis jeg en gang i mellem bliver ”tvunget” til at købe den, så bliver den genbrugt så længe som muligt. Grunden er simpelthen, at de belaster miljøet utrolig meget.

Da vi jo kun køber ind en gang om ugen køber vi tilsvarende meget. Som regel bruger vi tre poser til at bære indkøbet. Hvis vi hver gang købte tre nye poser (jeg ved ikke en gang hvad de koster), ville vi nok give 6 kr./uge for noget som vi egentlig for alt i verdenen vil undgå.

Gør alle en tjeneste og husk at genbruge poserne i stedet for at købe nye hver gang eller køb muleposer, som holder i mange år.

Kig efter ”Stop madspild” varer

Det er de samme to grunde, der gør, at jeg gerne kigger efter ”Stop madspild” varer. Netto har eksempelvis kasser med brød, der er ved at blive for gammel og også kasser med pålæg, der er ved at blive for gammel. Vi elsker f.eks. at finde bag-selv croissants til 3 kr., som vi dagen efter kan tage med på uni. Eller en lille pakke leverpostej til 1 kr., som vi kan spise til aftensmad.

Det giver ikke altid mening, at tage varen med, da den jo kort efter bliver dårlig, men det koster heller ikke andet end 10 sekunder, at kigge i kassen.

600 kr. er ikke meget for et indkøb

indkøb

Første gang jeg selv handlede efter en ugeplan kostede det omkring 600 kr. og jeg tænkte bare: For søren, det er lang til siden, at jeg har brugt så mange penge ved et enkelt indkøb i et supermarked.

Og to sekunder senere slog det mig selvfølgelig, at 600 kr. slet ikke er meget. En måned har fire uger og fire uger betyder fire indkøb. Et hurtigt regnestykke, 4*600 kr., fortæller mig, at det er 2.400 kr./måned. Det er jo langt mindre end det beløb vi havde afsat til indkøb. Faktisk bruger vi sjældent mere end 2.200 kr./måned på almindelige indkøb.

Vi har selv sat os som mål at blive under 3.500 kr./måned. Så du kan se, at der er en buffer på 1.300 kr. som vi kan bruge på restaurantbesøg m.m. I gennemsnit bruger vi som sagt kun 3.300 kr. og er altså endda bedre end det der er vores mål.

Vi er ikke robotter

Som du kan se, tager vi planlægningen af indkøbet alvorligt og prøver at spare nogle penge samt at undgå madspild. Men som du måske også har læst mellem linjerne, er vi heller ikke robotter, der handler 100% rationelt og økonomisk.

Vi kigger ikke altid i tilbudsavisen og vi handler ikke i 5 forskellige supermarkedet ad gangen. Vi køber også en gang i mellem en pose slik, eller en plade chokolade. Men selvom vi gør, er vi i stand til at bruge forholdsvis lidt penge på indkøb.

Vores hemmelighed er måske, at vi er god til at holde os til vores planlagte budget, selvom vi egentlig har råd til mere. Og det er så de ekstra penge man kan bruge på etiske investeringer 😊.

Husk som sagt også, at læse min artikel om forsikringstjek (her), hvis du endnu ikke har gjort det.

Hvis du kunne lide indlægget ville du gøre mig en tjeneste ved at like min facebookside. På den måde får jeg en større rækkevidde og du får besked når jeg har et nyt indlæg klar til dig.

Finansfilosoffen.dk