Warren Buffet siges at have købt sin første aktie i en alder på 11 år. Han er nu verdens tredjerigeste mand. Hans formue anslås til at være omkring 90 mia. $. Så tidligt har jeg desværre ikke været ude på aktiemarkedet, men langt om længe er jeg da også kommet i gang.

Filosofi som inspirationskilde

Jeg ville elske at kunne fortælle dig en lang, romantisk historie med mig som den modige helt, men det ville nok ikke afspejle den kedelige virkelighed, jeg befinder mig i. Det skyldes bestemt ikke nogle ekstraordinære evner, at jeg er blevet en investor. Hvorfor skulle det også det? Alle kan blive investorer. Men ikke alle er så heldige, at de overhovedet kommer i kontakt med denne spændende tematik. Det er også grunden for, at jeg rigtig gerne vil bidrage til, at flere (unge) mennesker gør. Hvis du endnu ikke har investeret, eller hvis du er lige gået i gang med det, synes jeg, at du skal abonnere mit ugentlige nyhedsbrev, og følge med. Jeg påstår i dag, at to heldige sammenfald har gjort mig til en investor, og at jeg i det hele taget interesserer mig for økonomi.

  • Jeg havde nogle gode og spændende forelæsninger om arbejde, kapital, frihed etc. i politisk filosofi, som har vakt en interesse for økonomi i mig.
  • Min opsparingskonto var fyldt op, jeg gad ikke at have flere penge på min lønkonto, og renten på en mulig indlånskonto var sølle 0,01%. Jeg skulle altså finde et alternativ.

Samtalen med en bankrådgiver

Interessen for økonomi og investering var der. Men jeg vidste ingenting om investering. Og hvad gør man i så fald? Først spurgte jeg mine forældre, men de kunne stort set ikke hjælpe mig. Altså spurgte jeg min bank om råd. Velvidende, at en bankrådgiver egentlig er en banksælger, havde jeg på forhånd besluttet mig til, at jeg ikke ville købe noget med det samme, men bare høre hans mening, og så træffe en beslutning senere. Det gjorde jeg, og jeg kunne på mange måder få noget godt ud af samtalen. Det lyder måske latterligt for dig, men ’aktie’, ’obligation’, ’fond’, og ’inflation’ var indtil da ikke andet end abstrakte begreber for mig – næsten fremmedord. Selvfølgelig havde jeg hørt dem alle før. Jeg vidste også, at min mor havde forskellige fonde, men hvad det egentlig betød, og hvordan man køber sådan en, vidste jeg sådan set ingenting om. Ved du præcis, hvad en fond er, hvordan den fungerer, og hvor du kan købe en? Det, der under samtalen med bankrådgiveren gjorde et særligt indtryk på mig, var inflationens effekt på min købekraft. Det var en øjenåbner for mig at se en grafik, der viste, hvordan min købekraft blev mindre og mindre hvert år. For første gang rådede jeg over en langsomt, men stadigt voksende økonomi, og for første gang, betød tabet af købekraft noget for mig. Før i tiden, havde jeg altid kun så få penge, at jeg alligevel næppe var i stand, til at spare mange af dem op. Men nu havde jeg muligheden, og var nødt til at handle. Jeg investerede ikke noget den dag, men aftalte med bankrådgiveren, at jeg melder tilbage, hvis jeg vil investere. Jeg vendte dog kun tilbage, for at takke ham for sin tid og råd. Aktier, fonde osv. kunne jeg få billigere andre steder.

Mine første investeringer – ikke så dårligt endda

Mine første investering gik til to obligationsfonde (hhv. 4.000 og 2.000 kr.), en dansk indeksfond (3.000 kr.) og en ETF hos June (5.000 kr.). Jeg lover dig, at jeg hver eneste dag kiggede i min portefølje. Jeg var simpelthen alt for nysgerrig til at lade være. June ETF’en solgte jeg hurtigt igen, og i stedet købte jeg to indeksfonde mere hos Nordnet (USA growth og value til hhv. 1.500 kr.). Jeg solgte den, fordi jeg kunne se, at de årlige omkostninger var højere, end de eksempelvis er hos Nordnet, og fordi jeg ville have en højere andel aktier i min portefølje. Mine June ETF bestod af over 70% obligationer, hvis jeg husker rigtigt. I det hele taget synes jeg, at bankrådgiverens, men også Junes og Nordnets risikoscreening var lidt vildledende. Som 26-årig med sund økonomi og lang investeringshorisont, var min risikoprofil ikke ’Meget lav’. I min efterrationalisering, tror jeg, at resultatet ’Meget lav’ hang sammen med, at man ikke ordentligt forklarede mig, hvad investeringsrisiciene egentlig er. Lad mig afsluttende beskrive mine første investeringer sådan: de kunne godt have været bedre, men de var ikke så ringe endda. Rejsen begyndte stille og roligt, og jeg var endelig kommet i gang, hvilket var det absolut vigtigste for mig. Jeg havde hørt skrækhistorier fra både min mor og min far, så det var et stort skridt at tage. Nu var jeg officielt INVESTOR. Du kan i øvrigt se hele min portefølje pr. februar 2018 her.

Youtube og bøger – min økonomisk dannelse begynder

De første små investeringer var lavet, og jeg blev grebet af emnet investering. Især youtube var i starten mit yndlings ’uddannelsessted’. Jeg så utrolig mange videoer om kendte investorer, om hvordan man finder gode ETF’er, eller hvordan man analyserer et aktieselskab. Stort set alle kanaler jeg så, havde økonomisk frihed som hovedtemaet. Eksempelvis ’Mike and Lauren’ (engelsk), ’Aktien mit Kopf’ (tysk) og ’Homo Oeconomicus’ (tysk). Jeg har indtil videre ikke fundet en god dansk kanal. Så hvis du er god til investering og youtube, må du gerne kontakte mig! 😉 Med tiden fik jeg en bedre forståelse af økonomi og især investering. Den efterfølgende sommerferie læste jeg over 2.000 sider om privatøkonomi og investering. Jeg kan lave en liste over bøgerne nedenunder. Da jeg kom hjem til Danmark, gik jeg med det samme i gang med at gå min økonomi igennem, og lave et budget. I den forbindelse skiftede jeg bl.a. mobilabonnementet, og forhandlede mine forsikringer med forskellige forsikringsselskaber. Min kæreste og jeg lagde også en strategi for, hvordan vi kan spare en smule ved indkøb. Jeg solgte derudover mine obligationsfonde og startede i stedet en månedsopsparing hos Nordnet, hvor jeg besparede MSCI World indekset. Jeg tror, at jeg gik i gang med 500 kr. per måned. Det hele var jo utrolig nyt.

Hvis jeg skulle give dig 3 tips

1.      Indhent forskellige meninger og undgå fupnumre.

Du kan finde sindssyg meget om investering på nettet, men ikke alt er skrevet med en god intention. Du vil hurtigt finde mange fupnumre. Af denne grund anbefaler jeg at indhente forskellige meninger, fra forskellige folk. Jeg spurgte min far og min mor uafhængig fra hinanden, jeg havde en samtale med en bankrådgiver og jeg læste på nettet. Faktisk talte jeg også med en af mine medstuderende, som vidste en del om økonomi og investering. Jeg tænker, det er godt, at høre forskellige meninger.

2.      Kom i gang – investering behøves ikke at være raketvidenskab.

Især når du er ung, og det drejer sig om små beløb, er min holdning, at man også skal samle nogle praktiske erfaringer. Det er en god ide, at læse sig godt og grundigt ind i temaet, men det kan også blive for meget af det gode. Investering er ikke nødvendigvis en raketvidenskab. Når det er sagt, synes jeg dog, at jeg måske var kommet lidt for hurtigt i gang alligevel. Eller, var jeg det? Jeg lærte nemlig også vigtige lektioner ved at samle praktiske erfaringer. Heldigvis uden at tabe penge.

3.      Byg et netværk med andre investorer

Investering er superkompleks, og det er en god ide, at opbygge et netværk med andre investorer for at dele viden. Det kan være Nordnets forum ’Shareville’, bloggere, venner, familie, youtuber eller lignende. Hvis man er overbevist af sin sag, kan man hurtigt komme til at overse svagheder. Derfor synes jeg, at det har været rigtig nyttigt, at snakke sammen med andre investorer. Nogle gange får man bekræftet sit synspunkt, andre gange bliver man udfordret og skal forsvare det. Det synes jeg, har hjulpet mig med at få en bedre forståelse af det jeg gør (og det, andre gør).

Liste af bøger:

Jeg havde lovet dig en list med de bøger, som jeg læste i sommerferien, så den kommer her (nogle af dem er på tysk):

  1. Ha-Joon Chang, Economics: A User’s Guide – http://bit.ly/2tcMf9h
  2. Dirk Müller, Cashkurs (tysk)
  3. Benjamin Graham, The Intelligent Investor –  http://bit.ly/2CRnYVr
  4. John Stuart Mill, Principals of Political Economy (jeg læste kun uddrag)
  5. Gerd Kommer, Souverän Investerien mit Indexfonds und ETFs (tysk)
  6. Robert Kiyosaki, Rich Dad Poor Dad – http://bit.ly/2FHx6zf
  7. John Bogle, The Little Book of Common Sense Investing –  http://bit.ly/2HUECrl

Linksene i litteraturlisten er affiliate links. Det betyder, at jeg får en lille provision når du køber en bog via dette link. Mvh. Jan-Lucas Hilgers