Er det muligt at investere på SU? Nok ikke på SU alene, men når du supplerer din SU med et studiejob, skulle det gerne være muligt.

Hvor mange penge kræves for at komme i gang med at investere?

Mange, når man spørger dem, tror, at investering kun er muligt for den økonomiske elite i landet. Men det passer altså ikke (længere).

Eksempelvis kræver det ikke mere end 100 kr. om måneden at investere via JUNE, eller 500 kr. om måneden at investere via Nordnets månedsopsparing. Der findes sikker andre fine løsninger, men jeg forholder mig til JUNE og Nordnet, da det er de to platforme, som jeg selv har prøvet.

Det er altså ret overskueligt. Alle kan finde 100 kr. i deres budget og de fleste vil nok også kunne finde 500 kr.

Budget for at investere på SU

Om 100 eller 500 kr. nu er mange penge, eller ej, er relativt. For Bill Gates er 500 kr. ikke mange penge, men for os studerende, kan det godt være det. Derfor er det vigtigt, at du har styr på din økonomi.

Jeg har lavet en simpel excel-ark, som hjælper dig med at lægge et budget. Hvis du endnu ikke har gjort det, så kom i gang. Det er en god øvelse. Ud over selve budget-arken finder du også en lille brugsanvisning, og et af Spiirs blogindlæg hvori de beskriver et budget for studerende, her på siden.

Jeg vil vove at påstå, at man ikke behøves meget mere end udeboende SU for at investere, måske 6.000 eller 6.500 kr., men det kræver naturligvis nogle prioriteringer. Vil du investere, eller vil du have et fitnessabonnement til 300 kr.? Vil du investere, eller vil du have HBO, Netflix og Spotify? Vil du investere, eller køre bil? Se, det er bare nogle eksempler, men de viser godt, hvad jeg vil sige: man kan ikke have alt på en gang – især ikke som studerende. Træf nogle fornuftige valg i forhold til dine mål.

Mit eget budget som eksempel

I Århus kan man godt finde et værelse til 3.000 kr. alt inklusiv, det har jeg selv prøvet. Lige nu betaler jeg faktisk mindre end 2.400 kr. (ca. 300 kr. i boligstøtte fratrukket) for husleje, vand, varme, el, vaskeri, internet og licens! Min kæreste og jeg deler en lille studiebolig i Århus C.

For indkøb af dagligvarer (mad og personlig hygiejne), restaurant- og cafebesøg samt byture giver vi tilsammen 3.500 kr. om måneden. Vi køber endda rigtig meget økologisk mad. Til gengæld køber vi mindre kød og tager ikke ofte i byen.

Det giver indtil videre 4.150 kr., og dermed er der stadig 1.200 kr. af min SU tilbage. Alt i alt bruger jeg omkring 6.500 kr. per måned, og det er vel at mærke inklusiv over 1.000 kr. for min bil, alle mulige forsikringer, mobilabonnement, studiebøger, A-kasse, grønafgift og tøj.

Der er rigelige muligheder for at spare penge

Der er mange måder at spare penge på. For det første kan man prøve at få et billigere forsikringstilbud ved at spørge forskellige forsikringsselskaber. Du kan eksempelvis bruge FINDFORSIKRING (reklamelink) til at indhente 3 uforpligtende tilbud, ellers kan du også selv ringe forskellige forsikring op. Sidstnævnte gjorde jeg.

Dernæst kan du lave madplaner og planlægge dine indkøb. Derved undgår du impulskøb, der som regel koster forholdsvis mange penge.

Jeg køber også meget sjældent nyt it-udstyr. Den bærbar jeg pt. skriver på, har jeg for eksempel købt hos refurb.dk (reklamelink), og der har vi også købt min kærestes iPhone.

Når vi kører lange ture i bil, bruger vi tit GoMore til at dele omkostningerne med andre.

Tro mig, når man først en gang begynder at tænke sig lidt om, så finder man hurtigt utrolig mange muligheder for at spare penge.

Studiejobs

Uanset hvordan man vender og drejer sit budget, uanset, hvor god man er til at spare penge, det er ikke nemt at leve af sin SU alene. Det ville jeg nok heller ikke kunne med mit nuværende budget, Ikke en gang uden bil. Eller i hvert fald ville jeg hele tiden være presset, og det kan føre til stres og er ikke nødvendigvis sjovt.

Når du er heldigt, har du nogle forældre, der giver dig nogle lommepenge, men hvis ikke, så skal du ud og finde et studiejob eller lignende. Hvis bare du kan supplere dit SU med 1.000 eller 1.500 kr. om måneden skulle du være i stand til at spare op og investere. I København kan du måske være nødt til at supplere med 2.000 til 2.500 kr. på grund af de højere huslejer.

Hvordan kan du supplere din SU? Jeg supplerer min SU med et ”job” som håndboldtræner og et instruktorjob på universitet. Andre muligheder er at finde et job som piccolo/piccoline, tjener på en cafe eller restaurant, mødebooker/telefonsælger (de søger altid), lektiehjælper, lærervikar eller fitnessinstruktor. Der findes sikker 1000 andre muligheder. Det var blot dem, som jeg umiddelbart kom i tanke om.

Det kræver ikke mere end 5 til 10 timer om ugen og så har du dine 1.200 til 2.500 kr. efter skat, selv hvis du kun får 100 kr. i timen.

Med pengene på kontoen er du nu i stand til at komme i gang med at investere.

Et budget til dig

Lad os prøve at lægge et månedsbudget til dig. Vi leger, at du får SU og tjener omkring 1.500 kr. oveni, så du har et rådighedsbeløb på cirka 6.800 kr. Hvordan vil du kunne fordele dem?

Husleje inkl. vand, varme, el, b-ordning, internet, vaskeri, licens og boligtilskud 3.300 kr.
Dagligvarer inkl. fast food, restaurant-/cafebesøg og byture 1.750 kr.
Øvrige faste inkl. forsikringer, A-kasse, mobilabonnement og streamingtjeneste 500 kr.
Diverse inkl. tøj, bøger, biffen, etc. 500 kr.
Transport inkl. bus- og togbilletter, cykellapning 200 kr.
Opsparing/investering 550 kr.

Budgettet giver dig råd til alt det livsnødvendige, lidt af det sjove og at spare op/investere. Du kunne starte en opsparing hos JUNE, hvor du endda kan nøjes med at investere 100 kr. ad gangen, men du har endda råd til starte en månedsopsparing hos Nordnet.

Naturligvis skal du prioritere i din hverdag og du har ikke råd til at tage i biffen en gang om ugen, men sådan er vilkårene for os alle, og bestemt også for mig. Den eneste vej ud er, at tjene flere penge.

JUNE eller Nordnet

Jeg har ovenover fortalt om både JUNE og Nordnets månedsopsparing som mulige investeringsplatforme. Dem vil jeg nu komme lidt nærmere ind på og sammenligne for dig.

Fordelen ved JUNE er, at det er endnu mere intuitivt og endnu hurtigere sat op end Nordnet. Det kræver hverken forstand eller tid. Fordelen ved Nordnet er, at det er en billigere løsning. Hos JUNE betaler man altså for, at man ikke behøves at gøre noget selv. Hos Nordnet kan man spare penge ved netop at gøre det selv.

JUNE har så også den fordel, at de har et meget begrænset produktudvalg, hvilket gøre det nemt for dig at træffe et valg. Men det argument kan selvfølgelig vendes på hovedet. Hos Nordnet er det nemlig muligt, hvis man vil beskæftige sig med det, at vælge mellem mange flere produkter. Jeg investerer eksempelvis i et bæredygtigt indeks via Nordnet. Det ville ikke være muligt via JUNE. Også kan man kun handle ETF’er via JUNE, mens man kan handle både ETF’er og almindelige fonde via Nordnets månedsopsparing.

For at gøre det kort: Nordnet er billigere end JUNE, men til gengæld skal man også beskæftige sig lidt nærmere med ”det tekniske”. JUNE gør det lidt nemmere at komme i gang, hvilket du dog også betaler dem for. Nordnet giver langt flere muligheder og adgang til flere produkter. JUNE har fordelen, at det netop er mere simpelt, at træffe et valg.

Og husk nu også, at der findes flere brokere end disse to. Det er bare dem jeg kender til.

Sådan kan du altså investere på SU

Lav et regnskab og se, hvor du kan spare penge. Læg et nyt, strammere budget med fokus på det, der er vigtigt for dig. Find et 5 til 10 timers studiejob. Find den rigtige broker og kom i gang. Husk dog, at sætte dig ordentlig ind i investering før du starter og husk nu også, at have en god gammeldags opsparing, før du investerer.

Hvis du gerne vil have hjælp, er du velkommen til at henvende dig til: kontakt@finansfilosoffen.dk

Finansfilosoffen.dk