En gang i mellem slentrer jeg til de forskellige bogantikvariater her i Århus. Selve gåturen derhen er hyggelig, men jeg hygger mig især når jeg endelig indånder duften af de gamle bøger. Stakkevis bøger, dejligt. Nogle gange er turen forgæves, andre gange finder jeg de smukkeste skatter. Interessante bøger i god stand, til lave priser og med flotte covere. Bøger som ikke længere fås andre steder.

Reolen på vores badeværelse er en som vores gamle naboer ikke længere skulle bruge. Jeg brugte en times tid på at gøre den “nye” samt den nuværende reol rent, derefter skiftede jeg dem ud og solgte den gamle på DBA. Nu har vi en fin, “ny” reol og et par kroner ekstra i lommen. Forleden fandt jeg en stor IKEA reol på storskrald foran vores hus som jeg satte i stand og solgte til en glad, ung dame. Hun fik en reol i fin stand til halvdelen af hvad den havde kostet ny. På den måde havde hun råd til at indrette sin første egen bolig og starte på sin uddannelse.

Da jeg startede på uni, skulle jeg have en bærbar. Den skulle gerne have meget hukommelse så jeg uden problemer vil kunne arbejde på den og have en lidt større skærm så den også vil kunne bruges til at se Netflix. Men der var lige så mange features som den ikke behøvedes at have (f.eks. et fancy grafikkort eller et retina display). En ny Macbook, en ny Lenovo, en ny whatever ville have været spild af ressourcer. Alt for mange kvaliteter som jeg ikke skal bruge til en for høj pris. I stedet købte jeg altså en ældre, refurbished (genbrugt og oparbejdet) bærbar.

Spar penge & tænk på miljøet

Der er ganske vidst mange ting som jeg ikke ville genbruge, f.eks. (under)tøj eller sko, men der er også rigtig mange ting som jeg gladeligt genbruger. Mange gamle møbler er eksempelvis lavet af bedre materialer end nye IKEA eller ILVA møbler, og findes billigt på nettet eller endda gratis på storskrald. Eller bøger. Hvorfor skal jeg købe en ny bog når jeg kan få den samme bog i (næsten) samme stand til halvdelen af prisen? Det er både spild af penge og naturressourcer. Økonomi betyder at handle økonomisk, at få det optimale ud af sine ressourcer – i utilitaristisk forstand.

Udover at genbrug er billigere, tror jeg altså også at det har en væsentlig værdi for samfundet. Jo mere vi kan tilfredsstille vores behov med allerede eksisterende ressourcer jo mindre behøves vi at belaste miljøet med at producere nyt. Jeg er ikke fortaler for at vi skal tilbage til stenalderen, men jeg er fortaler for at man tænker sig om og bruger ressourcerne forholdsvis effektivt. Min erfaring er at det er godt for bankkontoen, og det er min formodning at det også er godt for miljøet. Det kan ovenikøbet have meget charme at eje ting med en historie.

Fair nok at man indimellem under sig noget nyt, endda selvom man kunne have fået den samme genstand som brugt udgave til en mindre pris. Ganske vidst handler livet ikke udelukkende om at begrænse sig. Man skal da også have lov til at nyde glæden der opstår ved køb en ny kjole, nye solbriller, måske endda en ny bog, også selvom den også var tilgængelig som brugt udgave, etc. Dog skal man også tage konsekvenserne i betragtning og ikke kun dem for ens egen pengepunge men også dem for miljøet. Vores frihed forpligter os til det.

Det var ikke meningen at indlægget skulle blive lang, så derfor slutter det her. Forhåbentlig fik du noget ud af det. I så fald vil jeg glæde mig over et like på min facebookside.

Finansfilosoffen.dk