Lagerbeskatning ETF: Fordel eller Ulempe er klart det mest læste indlæg på min blog. Af denne grund synes jeg, det giver god mening at følge kort op på den første årsopgørelse siden jeg køber ETFer.

Hvordan har ETFerne udviklet sig? Har Nordnet automatisk indberettet dataene til Skat? Og, hvor meget skulle jeg betale i skat?

Blogposten er på ingen måde ment til at blive en lang, sej affære, tværtimod. Den skal give dig en kort oversigt. Så lad os bare komme i gang.

ETF-porteføljens performance

Jeg har købt min første ETF d. 05/07-2017. iShares’ Core MSCI World. Siden har jeg udviklet porteføljen, så den nu også rummer en EM ETF og en europæisk small cap ETF.

Fra juli til december har min ETF portefølje kastet 2,8% af sig. Er det godt, eller er det ikke godt? Det giver fra mit synspunkt overhovedet ingen mening at bedømme efter så kort tid. Men som udgangspunkt er det da sjovere at have depotet i plus end i minus.

2,8% i afkast betyder at vi her taler om en gevinst for 2017, og den skal jeg selvfølgelig betale skat af. Da det er en akkumulerende ETF, betyder det kapitalindkomstskat efter lagerprincippet.

Nordnets indberetning til skat

Præcis som det skal være, har Nordnet indberettet alt til skat.

I rubrik 38 kan jeg nøjagtigt se, hvor meget gevinst jeg har fået i 2017. Når man har lyst kan man endda klikke på den fine lille lommeregner ved siden af tallene og se, hvilke ETFer man har købt, og hvilke kurser skat har taget udgangspunkt i. Her kunne jeg ikke opdage en fejl. Alt var som det skulle være.

Tjek. Det var nemt.

Frikortet redder mig i år

Min indkomst i 2017 var opbygget på følgende vis:

  • SU fra september til december
  • Skattefri godtgørelse for min gerning som håndboldtræner
  • Lommepenge fra mine forældre
  • Løn fra Århus Universitet for job som instruktor (september til november)

Som du kan se, er kun to ud af de fire indtægtskilder skattepligtige. SU og lønnen fra mit instruktorjob. Da begge to tilsammen dog udgjorde et mindre beløb end frikortbeløbet, behøvedes jeg ikke at betale skat af dem.

Og fordi det samlede beløb, inklusive kursgevinsten af mine ETF, også ligger under frikortbeløbet, skulle jeg heller ikke betale skat af mine ETFers kursgevinster. De dækkedes i år nemlig også af frikortet.

Så for 2017 har beskatningen som kapitalindkomstskat efter lagerprincippet altså været en fordel for mig. Grunden er ganske simpelt min lave skattepligtig indtægt. Det betyder dog (desværre) ikke, at denne fordel varer længe. I 2018 kommer jeg i hvert fald ikke til at kunne tære af frikortet i samme omfang, ikke mindst, da jeg jo får SU hele året fra nu af.

Er jeg ked af det? Ikke rigtig. For det betyder jo, at jeg i alt kommer til at have en højere indkomst.

Jeg håber, at du kunne bruge dette korte indlæg til noget.

Kvintessensen må være, at du ikke skal betale skat af dine ETFer, hvis din indkomst underskrider frikortbeløbet.

Mvh.
Jan-Lucas Hilgers