I dette blogindlæg viser jeg min egen ETF-portefølje. [SÆRLIG RELEVANT FOR PENSIONSDEPOTER]

Mit mål er at opbygge en stadig voksende formue indtil jeg på et tidspunkt kan leve af den uden at skulle arbejde (kaldt økonomisk frihed).

Jeg følger en simpel køb og behold strategi med ETFs, der investerer i aktier over hele verdenen. Jeg investerer det samme beløb hver måned, med mindre at jeg har flere penge til rådighed, i så fald investeres de også. På den måde prøver jeg altid at være maksimalt investeret.

Min ETF investering

Lige nu består min ETF-portefølje af tre ETFs.

Finansfilosoffens ETF-portefølje

iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL)

Langt største delen af min ETF-portefølje (64,8%) består af en fysisk replicerende ETF, der efterligner MSCI World indekset. Dette indeks afspejler udviklingen af industrinationernes største aktieselskaber (large cap).

Fysisk replicerende betyder, at ETF’en (dvs. dens udbyder) faktisk ejer aktierne, der indgår i indekset. Dog ejer den ikke alle aktier, der indgår i indekset, men kun dem, der anses for at være mest repræsentative for indekset. I fagsproget kalder man det den ”optimerede sampling metode”. ETF’en ejer i alt 1.648 aktier.

ETF’en er desuden akkumulerende. Det vil sige, at den ikke udbetaler udbytter, men i stedet geninvesterer dem for mig. På den måde kan renternes-rente-effekten udnyttes bedst muligt og jeg sparer omkostningerne for handelskurtage.

Akkumulerende ETF’er bliver dog beskattet på en særlig måde i Danmark og det er der mange som mener, at dette er en ulempe.

Hvis det interesserer dig, kan du læse min diskussion af det her.

ETF’ens ÅOP (årlige omkostninger i procent) er 0,20%, hvilket er meget lav sammenlignet med almindelige danske indeksfonde.

iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (IS3N)

Den næststørste del af min ETF-portefølje (27,4%) består af en fysisk replicerende ETF, der efterligner MSCI EM IMI indekset.

EM står for ”emerging markets”, som bare betyder markeder i ulandene. IMI står for ”investable market index” og det betyder, at ETF’en efterligner indekset for alle de aktieselskaber, som man overhovedet kan investere i (i ulandene). Ikke blot de største, som der var tilfældet i ovenstående World ETF, men også de mellemstore og små.

Denne ETF er ligeledes akkumulerende og arbejder med den optimerede sampling metode. Den ejer 1.939 aktier og dens ÅOP er 0,25%.

MSCI står i øvrigt for ”Morgan Stanley Capital International” som er det selskab, der publicerer indeksene.

db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DX2J)

Den tredjestørste del af min ETF-portefølje (6,2%) består af en fysisk replicerende ETF, der efterligner indekset for de små europæiske aktieselskaber (MSCI Europe Small Cap).

Som mine andre ETFs arbejder også denne med den optimerede sampling metode og den ejer i alt 495 aktier.

ETF’en er ligeledes akkumulerende og geninvesterer automatisk udbytterne for mig.

Dens ÅOP er 0,30%.

De resterende 1,2% ligger bare på depotet og er ikke investeret.

Opsamling

Indtil videre repræsenterer min ETF-portefølje indekset for alle aktieselskaber i ulandene (27,4%), indekset for de største aktieselskaber i industrinationerne (64,8%) og indekset for de mellemstore og små europæiske aktieselskaber (6,2%).

Jeg mangler nu blot at dække indekset for de små og mellemstore nordamerikanske aktieselskaber for at dække de vigtigste aktiemarkeder i hele verden.

Lige nu repræsenterer min portefølje i alt 4.082 aktier. Den repræsenterer aktieselskaber i forskellige lande og regioner, brancher og af forskellige størrelser. Det spreder risikoen sindssyg godt og mindsker derudover volatiliteten en lille smule.

Oven i købet formår jeg at holde mine gennemsnitlige årlige omkostninger ned til 0,23%, hvilket er meget lavere end hvis jeg gjorde det samme med danske indeksinvesteringsforeninger.

Det er jeg selvfølgelig meget godt tilfreds med.

Når den sidste ETF er på plads, skal hele min ETF investering gerne se således ud:

  • 55% MSCI World
  • 10% MSCI Europe Small Cap
  • 10% MSCI USA/Nordamerika Small Cap (den ETF jeg lige nu mangler)
  • 25% MSCI EM IMI

Hvis du kunne lide indlægget, vil du gøre mig en tjeneste ved at like min facebookside. På den måde får jeg en større rækkevidde og du får besked når jeg har et nyt indlæg klar til dig.

Finansfilosoffen.dk