August måneden er slut og efter næsten 3 måneders ”sommerferie” begynder studielivet igen. Jeg er til sommeren blevet færdig med bacheloren i filosofi og fortsætter nu med en kandidat i retorik. Du kan nok slet ikke forstille dig, hvor meget jeg ser frem til det, men det er en barndomsdrøm der går i opfyldelse. Og hvem ved, måske er I også så heldige at det på et tidspunkt udmønter sig i bedre blogindlæg. Men vær tålmodig, vi er endnu ikke gået i gang!

Intet regnskab for august – måske mere udførlig fremover

Jeg nævnte allerede sidste gang at jeg har været dårlig til at skrive udgifterne i juli og august ned. Derfor dropper jeg den del denne gang. Samtidig vil jeg dog gerne love dig at gøre en større indsats fremover. Jeg overvejer faktisk at behandle regnskabet mere udførligt i fremtiden fordi jeg tænker at det er ret essentielt i forhold til personlig økonomi. Og styr på økonomien er efter min mening hele grundlaget for at lege investor.

Alt i alt en positiv måned

August har alt i alt været en positiv måned. Såvel Mintos som aktiefondene har givet positive afkast om end kursstigningerne naturligvis kun er et øjebliksbilledet. Det skal du aldrig lade dig snyde af det!

Mindre afkast på Mintos – Mogo køber lån tilbage

Hos Mintos fandt denne måned to større begivenheder sted.

For det første tog Mogo en masse af deres lån af markedspladsen. Da Mogo uden sammenligning er Mintos’ største lånudbyder har det en ret så tom markedsplads som følge. Der findes simpelthen langt færre højt forrentede lån nu end tidligere. Jeg har alligevel besluttet mig til at jeg ikke ændrer indstillingerne til at acceptere lavere forrentede lån. Og indtil videre er pengene også blevet geninvesteret. So far so good. Om den løsning holder i længden er naturligvis tvivlsom. Men jeg satser på at Mintos finder nye samarbejdspartner der tilbyder lån med høje renter.

For det andet har Mintos i slutningen af August offentliggjort at de vil bruge et ratingsystem til at vurdere lånudbydernes kreditværdighed. Jeg undrer mig personligt over hvordan deres ratingsystem kan være objektivt når Mintos har en egeninteresse i at tillokke lånudbydere. Er det ikke en klokkeklar interessekonflikt? Derudover må man heller aldrig glemme at uanset Mintos’ egen rating, så er lånene, endda på trods af tilbagekøbsgarantien, langt fra sikre investeringer. Keep that in mind! Nogle lånudbydere vil måske ligefrem lappe nogle ”tilbagekøbsgarantier” sammen for at få en højere vurdering af Mintos. Men om denne ”garanti” holder når det bliver alvorligt? Jeg tvivler!

Mintos fylder under 7,5% af min portefølje og i det hele taget har jeg foreløbigt ikke tænkt mig at investere mere i denne eller andre crowdlending-platformer.

Når det er sagt, så må jeg sige at eksperimentet lykkedes rimelig godt indtil videre. I august var afkastet 59 kr., hvilket jeg synes er et pænt beløb i forhold til udgangsinvesteringen på 5.000 kr. Nedenunder kan du også se afkastet fra de andre måneder. Mintos cash flow (geninvesteret) Hvis du selv leger med tanken at investere via Mintos må du gerne bruge min reklamelink. Så får vi begge to 1% bonus, og jeg får derudover en formidlingsprovision. Husk blot at det er på eget ansvar.

Indeksfonde og ETFs

Hvad angår indeksene så er kurserne igen steget i denne måned. Jeg vil dog endnu en gang betone at det ikke spiller en rolle for mig lige nu, da jeg først kommer til at realisere gevinsten/tabet om mange år i fremtiden.

Alligevel er det naturligvis sjovere at investere når man ser kurserne stige. Og så er det jo også lidt sjovt at sammenligne sig med andre – om det nu giver mening eller ej. Og hvis man har lyst kan man jo også sammenligne kursstigningen for et længer tidsrum, fx 1 år.

Følgende billede afspejler kursudviklingen for mine indeksfonde i august: I august er kursen steget 1,02%, i år steg kursen 4,17% og henover de 12 måneder steg den 8,95%. ETFerne steg kun knap 0,42% i august og 3,32% i år. Til gengæld steg de 9,62% henover de sidste 12 måneder. Se billedet nedenunder. Dog må man ikke glemme at ETFernes udbytter er inkluderet i kursen (qua akkumulerende), mens indeksfondenes udbytter faktisk trækker ned. Jeg vil ikke altså ikke udelukke at det faktisk er indeksfondene der har givet det højeste reelle afkast.

DJSI positionen vokser – investeringsraten falder

I august købte jeg 27 andele af Sparinvests DJSI World fond som jeg nu i alt ejer 244 andele af. Jeg købte for knap 400 kr. mere da disse havde hobet sig op i løbet af de sidste par måneder. Det gav 2 ekstra andele (27 i stedet for 25).

Jeg har besluttet mig til at sænke investeringsraten fra 3.500 kr. til 2.000 kr. fremover. Differencen på 1.500 kr. kommer jeg til at spare op på en særskilt konto i stedet for. Når jeg er færdig med mit studie (sandsynligvis om 2 år), vil jeg nemlig gerne bruge pengene til opstart af eget firma. Og med den korte tidshorisont vurderer jeg aktierisikoen at være alt for høj.

Den samlede portefølje ser således ud: Portefølje august 2018 Sparinvest DJSI World indeks fylder nu knap 50% af porteføljen. Mintos som sagt 7,5%. Porteføljens samlede vægtede afkast for august er 0,73%. Indeksfondene udviklede sig med +1,02%, ETF’erne med 0,42% og Mintos med 1,13%. Nedenunder har jeg oparbejdet tallene grafisk. Afkast august 2018

Obligationer eller nej?

Jeg har brugt nogle timer i august på at overveje om jeg vil investere i nogle sikre, korte statsobligationer. Til sidst har jeg besluttet mig imod denne mulighed. Her kan du læse mere om hvorfor. Beslutningen er selvfølgelig kun foreløbig og undre andre forudsætninger kan det være, at min holdning ændrer sig.

Finansfilosoffen.dk’s hidtil bedste måned, tak!

Jeg vil gerne slutte af med at takke alle jer kære læsere på bloggen. Ikke nok med at Finansfilosoffen.dk nu har over 150 følgere på facebook. Bloggen havde i august også det højeste antal kliks og besøgende siden opstarten i januar. 2665 kliks og 965 besøgende. Det er jeg lidt stolt af, men vi stopper ikke her. Jeg vil gerne bidrage til at begejstre flere mennesker for opsparing/investering! I er velkommen til at hjælpe mig ved at sprede budskabet, både om investering og gerne også om bloggen. 😊

Tak skal I have!
Finansfilosoffen.dk

Min broker: www.nordnet.dk