Alle kan blive investor og alle kan opbygge en rimelig stor formue. Det kræver ingen bestemt uddannelse og det kræver heller ikke længere at have mange penge til at starte med. I dag kan alle blive investorer. For mig at se er 3 simple skridt afgørende.

Skridt 1: Skab en kløft mellem dine indtægter og udgifter.

Første skridt handler ganske enkelt om at skabe en kløft mellem dine indtægter og dine udgifter. Jeg sammenligner formuedannelsen gerne med styrketræning.

Når du ønsker at få større muskler, så skal du indtage flere kalorier end du forbrænder under din træning. Medmindre denne grundbetingelse er opfyldt, vil du aldrig komme til at opbygge muskler – ligegyldigt hvor hårdt og meget du arbejder for det.

Det samme gælder for din formue. Når du ønsker at opbygge en større formue, så skal du tjene flere penge end du forbruger. Man kan også sige det omvendt, du skal forbruge færre penge end du får i løn. Medmindre en af disse grundbetingelser er opfyldt, kan du knokle nok så meget og tjene nok så mange penge, du kommer aldrig til at opbygge en formue – selv hvis du tjener flere millioner om året.

Mange kalder kløften mellem indtægterne og udgifterne for opsparingsrate. Det synes jeg er et udmærket begreb. For alle de penge, der bliver til overs, kan du spare op eller investere. Man kunne det derfor også kalde en investeringsrate.

Som sagt kan du på to måder opnå en opsparingsrate: 1) du nedsætter dit forbrug eller 2) du øger dine indtægter. Begge del er mulige og hvad du vælger afhænger bestemt også af dine egne muligheder og ønsker. Så det skal du selv tage stilling til.

En af tingene skal dog gøres for at du kan blive en investor. I den forbindelse kan du læse nogle af mine sparetips, som jeg henviser til nederst på siden.

Skridt 2: Opbyg en sikkerhedsopsparing.

Tillykke. Du har nu skabt plads til en opsparingsrate i dit budget og kan endelig komme i gang med at blive investor. Men lige et øjeblik. Før du endegyldig bliver en investor skal du opbygge en sikkerhedsopsparing.

Det værste der kan ske for en investor er, at man skal sælge vores aktier, aktiefonde eller ETFs på et dårligt tidspunkt. Du vil bestemt ikke sælge dine aktier, når de lige står med -40% i dit depot.

Af denne grund skal du altså have en god gammeldags opsparing. Helst ikke under puden hvor den bliver stjålet, men på banken, hvor du trods alt får nogle få procenter i årlig rente. Selvom det bestemt ikke er mange procenter du kan se frem til.

Man hører typisk, at man skal tage udgangspunkt i sit gennemsnitsligt månedligt forbrug og lægge mellem det tre- og seksdobbelte på en almindelig opsparingskonto. Jeg foretrækker at være lidt mere konservativ. Simpelthen fordi det værste netop er, at være nødsaget til at sælge sine aktier på et dårligt tidspunkt. Denne risiko skal man for alt i verdenen minimere.

Lad os tage et eksempel. Du bruger 7.000 kr. i husleje, 2.000 kr. for mad, 1.000 kr. for samtlige abonnementer, 1.000 kr. for gaver, tøj etc., og endeligt 1.000 kr. for transport til og fra arbejdet. Du har altså et typisk forbrug på 12.000 kr. Det tredobbelte ville være, at lægge 36.000 kr. på en opsparingskonto, det seksdobbelte ville være at lægge 72.000 kr. på en opsparingskonto.

Igen, kend dine egne behov og risici (for så vidt, at det er muligt) og vær hellere lidt for konservativ end lidt for optimistisk.

Skridt 3: Bliv en investor.

Nu og virkelig først nu, skal du tænke over at blive investor. Alt benarbejde er blevet gjort og du er nu endelig klar. Dejligt. Men hvad skal du gøre med pengene? Er det kompliceret? Nej, overhovedet ikke. Selv nogle af de største og mest kendte investorer i verdenen råder simpelthen til at investere sin opsparing i globale passive fonde eller ETFs. F.eks. via Nordnet eller June.

Det er også det jeg har gjort. Det dejlige ved passiv investering er at du ikke behøves at vide så meget om investering (dog en smule), at du næsten med garanti får et overlegen afkast (se Sharpes argument), og at det ikke kræver tid. Det er jo netop passivt.

Jo tidligere du går i gang med at blive investor jo bedre kan du udnytte renternes rentes effekt. Når du investerer i aktiemarkedet vil dine investerede penge cirka fordoble sig hvert 10. år. Du kan også læse mit indlæg om renternes rente.

Opsamling

At blive investor er som udgangspunkt ikke noget komplekst eller svært. Det er dog rigtigt at mange gøre det svært ved at lave en helmasse virksomheds- eller kursanalyser. Disse har imidlertid ikke vist sig at være effektive – tværtimod. På sigt (10 år eller mere) giver passiv investering typisk det største afkast.

At blive investor kræver 3 skridt. I det første skridt skal du skabe en kløft mellem dine indtægter og udgifter. Det kan du også kalde et overskud. Denne kløft er samtidig din opsparings- eller investeringsrate. Før du går i gang som investor, skal du dog først i det andet skridt, opbygge dig en sikkerhedsopsparing. Den skal forhindre at du på noget tidspunkt bliver nødsaget til at sælge din investering eller dele af den, på et dårligt tidspunkt. Når det er gjort, kan du endelig blive investor i det tredje skridt. Men lad være med at “gamble” med enkelte aktier.

Som lovet kan du finde mine sparetips til hverdagen her. Hvis du scroller lidt længere ned, eller går tilbage til bloggen, kan du finde mine andre indlæg.

Hvis du kunne lide indlægget vil jeg glæde mig over et like på min facebookside. På den måde får jeg en større rækkevidde og du kommer ikke til at gå glip af nye indlæg.

Finansfilosoffen.dk